UITLEG DEBATTEREN

Wij hebben allemaal een mening. Over dingen die we zien, bijvoorbeeld die jongen met dat blauwe haar. Of over dingen die we horen, zoals dat ene meisje die met die player heeft gezoend. Maar wanneer heeft iemand gelijk? Eigenlijk hoeft er niet altijd iemand gelijk te hebben, soms ligt de waarheid in het midden. Het gaat er uiteindelijk om dat jij goed kunt onderbouwen waarom jij iets vindt!

Wat is nou precies een debat? Eigenlijk is het super simpel! Er is één onderwerp en er zijn twee partijen. Een partij is #teamvoor en een partij is #teamtegen. Door met elkaar te praten ga je een mening vormen. En leer je een mening te onderbouwen. Met bijvoorbeeld feiten, of ervaringen. Misschien kan je de tegenpartij wel overtuigen van jouw mening, hoe vet is dat?! Of wie weet veranderd jouw eigen mening wel. Soms leer je elkaar ook beter te begrijpen, ook mooi meegenomen. 

Omdat een debat er soms fel aan toe kan gaan en niet om moet slaan in een ruzie zijn er een paar do’s en don’ts om het gezellig te houden. Want wees eerlijk “hou je bek” klinkt niet heel erg tof.

Check hier de de do’s & don’ts