Je hebt vast wel gehoord dat de Tweede kamerverkiezingen zijn geweest. Maar hoe gaat het nu verder? De VVD bleek een van de grote winnaars. Maar ook D66 heeft deze verkiezingen veel stemmen gekregen. Terwijl de rechtse partijen feest vierde waren er grote verliezen voor de linkse partijen. Onder andere GroenLinks en de SP verloren veel zetels. Deze zetels zijn belangrijk, want hoe meer zetels je als partij hebt, hoe meer je de idealen van je partij kan vertegenwoordigen. Maar hoe wordt nu een nieuw kabinet gevormd? De kabinetsformatie gebeurt aan de hand van een aantal stappen. We staan nu nog helemaal aan het begin. 

Stap 1: De verkenningsfase

Nadat de verkiezingsuitslagen bekend zijn bespreekt de Kamervoorzitter de uitslag met de nieuwe fractievoorzitters. Tijdens dit gesprek wordt er een ‘verkenner’ aangewezen, dit kunnen er ook twee zijn. De verkenner of verkenners praten met de fractievoorzitters. Er wordt gepraat over welke partijen met elkaar zouden willen samenwerken of welke juist helemaal niet. Eigenlijk zijn de verkenners bezig met een soort matchmaking. De uitkomst van deze gesprekken delen de verkenners met de Tweede kamer en de Tweede kamer hierover in debat. Wat wordt er een hoop gepraat hè?! 

Stap 2: De informatiefase

De Tweede kamer heeft een debat gevoerd over de verkiezingsuitslag. In dit debat wordt een ‘informatieopdracht’ gemaakt en er wordt een informateur gekozen. De informateur gaat met de opdracht op zak op onderzoek uit. Welke partijen kunnen samen een goed kabinet vormen? Als de informateur dat een beetje scherp heeft kan het onderhandelen met de partijen beginnen. In deze onderhandelingen wordt er een aanpak afgesproken waar het nieuwe kabinet zich de aankomende vier jaar op wil richten. Als de verschillende partijen het eens zijn over de aanpak en doelen zet de informateur dit op papier, dit document heet het regeerakkoord. Als de informateur al deze taken heeft uitgevoerd gaat hij of zij de Tweede kamer vragen om een formateur aan te stellen. 

Stap 3: De formatie

De formateur die in stap 2 door de Tweede kamer wordt gekozen is bijna altijd de nieuwe minister-president. Dit jaar is dit opnieuw Mark Rutte. De taak voor de formateur is om te kijken wie van welke partij welke ministerpost in kan vullen. Wie wordt er bijvoorbeeld de minister van Onderwijs en wie is er geschikt om deze minister te helpen als staatssecretaris? Als dit allemaal is verdeeld komen we bij stap 4, de allerlaatste stap!

Stap 4: De start van het kabinet

Het nieuwe kabinet komt voor het eerst bij elkaar en alle ministers moeten aangeven dat ze het eens te zijn met het regeerakkoord wat tijdens stap 2 is gemaakt. Hierna worden de ministers en staatssecretarissen met een speciale ceremonie door de koning beëdigd. Nu mogen de mannen en vrouwen van het nieuwe kabinet officieel aan het werk gaan!

Het lijkt heel simpel een nieuw kabinet binnen vier stappen. Maar soms kan dit behoorlijk lastig zijn en lang duren. De laatste kabinetsformatie duurde 225 dagen! Dit was de langste kabinetsformatie ooit! Zal het oude record deze keer worden verbroken?